De mooiste kerstmelodieën in bekende en onbekende zettingen. Kerstconcert op 16 december 2018.
In de fraaie akoestiek van het Leidse Volkshuis heeft het Klein Leids Liederen Koor samen met het ensemble Vogel Vocaal en gitarist Jeroen Niesten een kerstprogramma gebracht dat zowel een feest van herkenning als een ontdekkingsreis was.

Korte toelichting op het programma

Kerstmis is van oudsher een periode van versiering en bezinning. Eeuwenoude kerstmelodieën inspireren componisten steeds weer tot nieuwe harmonisaties, ingenieuze canons, uitbundige descants of begeleidingen die juist de verstilling opzoeken.

Voorlopers van Bach maakten de kerstliederen van hun tijd, zoals In dulci Jubilo en Es ist ein Ros entsprungen in hun eigen stijl meerstemmig. Hun zettingen combineren we met die van de grootmeester zelf, zodat kleurverschillen aan het licht komen. Oude, Engelse gezangen als There is No Rose of such Virtue en het feestelijke dranklied Bring us in Good Ale ademen een heel andere, middeleeuwse sfeer. Jetse Bremers laat Nu zijt wellekome als een rivier meanderen en countertenor Harm Huson zingt Maria durch ein Dornwald ging, in een eigen bewerking voor solostem, koor en gitaar. Tussen dit alles door klinken sfeervolle intermezzi, en laat Jeroen Niesten de tijd even stilstaan met intiem snarenspel. Laat u verassen en kom luisteren!

Het Klein Leids Liederen Koor zingt vierstemmige liederen uit verschillende periodes, windstreken en genres; Vaak capella, soms met begeleiding en geregeld in combinatie met theater, poëzie of dans.

Harm Huson is sinds 2013 onze dirigent. Hij studeerde zang aan het Conservatorium Den Haag, is werkzaam als zangdocent, dirigent en uitvoerend zanger, in de oude muziek en in moderne muziektheaterproducties. Meer informatie: www.kllk.nl

Vogel Vocaal is een op-en-top Leids huis-kamerkoor, met zijn roots in de Vogelwijk.

A capella en met begeleiding, laat-middeleeuws, Italiaans of pop, het komt allemaal aan bod. We zingen wat we leuk vinden en we streven naar kwaliteit en gezelligheid.

Dirigente Annemarie van Bragt legde zich na haar studie aan de TU Delft toe op Koordirectie. Zij behaalde in 2010 haar bachelor-diploma aan de Hogeschool IDE bij Joop Schets. Zij is actief als zangdocente en als dirigente van verschillende koren. Meer informatie: www.leidsekoren.nl/ 

Jeroen Niesten

studeerde klassiek gitaar en muziekeducatie aan de conservatoria van Alkmaar resp. Amsterdam. Sinds 2013 heeft hij een gitaarschool in Nieuw Vennep. Hij beoefent uiteenlopende muziekstijlen in verschillende gezelschappen. www.gitaarschoolniesten.nl.

Lokhorstkerk, Leiden     Zaterdag 14 april, 20.00 uur  

Op zaterdagavond 14 april 2018 heeft het Klein Leids Liederen Koor de muzikale vertelling Ich lebe mein Leben uitgevoerd in de Lokhorstkerk in Leiden.

De muzikale leiding was in handen van Harm Huson. Aan het programma werkten verder mee Jaap Metzlar (acteur/verteller) en Jan Willem Troost (cellist).

Ich lebe mein Leben (samenvatting)
Een zoon moet, na het overlijden van zijn vader, hals over kop het ouderlijk huis leegruimen; zijn moeder is al eerder heengegaan.
Zijn zus woont in Australië, dus hij staat er alleen voor.
De spullen op zolder roepen herinneringen op aan verschillende
levensfasen en gedenkwaardige momenten.
De liederen en gedichten volgen min of meer de cyclus van een mensenleven.

Programma:
Willem Vogel                      Ich leb
Joop Voorn                        Als de ziele luistert
Arvo Pärt                            Kuus Kuus Kallike
Veljo Tormis                        Kiigelaul 2
Paul Hindemith                   Printemps
George Gershwin               Summertime
Pierre Attaingnant              Tourdion
Paul Hindemith                  Puisque tous passe
Henry Purcell                      In these delightful pleasant groves
Jacques Brel                      Marieke
Paul Hindemith                  Verger
Veljo Tormis                        Röntüskä 3
Peter-Michael Rhiem          Ich lebe mein Leben
Johannes Brahms              In stiller Nacht
Janine Huson                     Sequoia
Edward Elgar                      Serenade


Het KLLK heeft op 2 april 2016  in het project "Wild, woest en weids" persoonlijke geschiedenissen van mensen verteld die op, met, van en in het water geleefd hebben.

Deze verhalen zijn van commentaar en kleur voorzien met een programma van koorliederen waarin de zee of het water de hoofdrol speelt.

Het repertoire bevatte oude 17e Nederlandse zee- liederen, klassieke meerstemmige werken uit heel Europa over water, spirituals, chansons, ballades en swingende muziek uit de Amerikaanse jaren dertig en veertig. Meestal voor gemengd kamerkoor, maar soms alleen voor mannen-of vrouwenstemmen.

 

 

Wild, woest en weids op de video.
Met dank aan Liga, in het bijzonder aan Toon Verhoeven.
Kijk en luister!

Concert KLLK: Wild, Woest en Weids

In 2010, 2011, 2013 en 2015 nam het KLLK deel aan het Leids Amateurkunst Festival in de Stadsgehoorzaal.

‘Love and Pain, a century of American songs’. Zo luidde de titel van ons concert samen met Close to Harmony op 22 mei 2014. Met gastoptredens en een uitgebreide recensie van Lidy van der Spek in het Leids Dagblad.