Es ist ein Ros Entsprungen

De mooiste kerstmelodieën in bekende en onbekende zettingen. Kerstconcert op 16 december 2018.
In de fraaie akoestiek van het Leidse Volkshuis heeft het Klein Leids Liederen Koor samen met het ensemble Vogel Vocaal en gitarist Jeroen Niesten een kerstprogramma gebracht dat zowel een feest van herkenning als een ontdekkingsreis was.

Korte toelichting op het programma

Kerstmis is van oudsher een periode van versiering en bezinning. Eeuwenoude kerstmelodieën inspireren componisten steeds weer tot nieuwe harmonisaties, ingenieuze canons, uitbundige descants of begeleidingen die juist de verstilling opzoeken.

Voorlopers van Bach maakten de kerstliederen van hun tijd, zoals In dulci Jubilo en Es ist ein Ros entsprungen in hun eigen stijl meerstemmig. Hun zettingen combineren we met die van de grootmeester zelf, zodat kleurverschillen aan het licht komen. Oude, Engelse gezangen als There is No Rose of such Virtue en het feestelijke dranklied Bring us in Good Ale ademen een heel andere, middeleeuwse sfeer. Jetse Bremers laat Nu zijt wellekome als een rivier meanderen en countertenor Harm Huson zingt Maria durch ein Dornwald ging, in een eigen bewerking voor solostem, koor en gitaar. Tussen dit alles door klinken sfeervolle intermezzi, en laat Jeroen Niesten de tijd even stilstaan met intiem snarenspel. Laat u verassen en kom luisteren!

Het Klein Leids Liederen Koor zingt vierstemmige liederen uit verschillende periodes, windstreken en genres; Vaak capella, soms met begeleiding en geregeld in combinatie met theater, poëzie of dans.

Harm Huson is sinds 2013 onze dirigent. Hij studeerde zang aan het Conservatorium Den Haag, is werkzaam als zangdocent, dirigent en uitvoerend zanger, in de oude muziek en in moderne muziektheaterproducties. Meer informatie: www.kllk.nl

Vogel Vocaal is een op-en-top Leids huis-kamerkoor, met zijn roots in de Vogelwijk.

A capella en met begeleiding, laat-middeleeuws, Italiaans of pop, het komt allemaal aan bod. We zingen wat we leuk vinden en we streven naar kwaliteit en gezelligheid.

Dirigente Annemarie van Bragt legde zich na haar studie aan de TU Delft toe op Koordirectie. Zij behaalde in 2010 haar bachelor-diploma aan de Hogeschool IDE bij Joop Schets. Zij is actief als zangdocente en als dirigente van verschillende koren. Meer informatie: www.leidsekoren.nl/ 

Jeroen Niesten

studeerde klassiek gitaar en muziekeducatie aan de conservatoria van Alkmaar resp. Amsterdam. Sinds 2013 heeft hij een gitaarschool in Nieuw Vennep. Hij beoefent uiteenlopende muziekstijlen in verschillende gezelschappen. www.gitaarschoolniesten.nl.